Hétvégén állítjuk az órákat

Magyarországon minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Ez idén október 31-re esik, amikor hajnali 3-kor 2 órára kell visszatekerni az órákat.

A korábbi tervek szerint a mostani lenne az utolsó óraátállítás az Európai Unióban, miután még 2019-ben az Európai Parlament döntött arról, hogy két éven belül végleg eltörli. A folyamat azonban a költségvetési tárgyalások nehézségei és a koronavírus-járvány miatt lelassult, az óraátállítás kérdése pedig jelenleg nem szerepel a megvitatandó kérdések között. Tehát annyi bizonyos, hogy előreláthatóan nem az idei lesz az utolsó óraátállítás.

Magyarországon 1980-ban vezették be újra az óraátállítást, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Az óraátállítás több mint százéves hagyományának köszönhetően, ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk, ám közben egyre később világosodik és hamarabb sötétedik.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára korábban azt közölte, hogy  Magyarország alapvetően nyitott arra, hogy igény esetén az óraátállítást eltörölje, de csak akkor, ha arra megfelelő konszenzus mutatkozik az Európai Unió tagállamai között.

Idén még biztosan átállítjuk az órákat október 31-én vasárnap, hajnali 3-kor 2 órára, és ezzel elkezdődik a téli időszámítás. Az Európai Parlament 2019-es döntése továbbra is húzódik, és ismerve a lassú brüsszeli döntéshozatalt, szinte biztos, hogy még 2022 tavaszán is át kell állítani az órákat.

(Híradó, Fotó:egészségkalauz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük