Hogyan ússzuk meg a tanévkezdést betegségek nélkül?

Ahogy elindul a tanév, elkezdődik az ovi, bölcsi, néhány napon belül már tüsszög, köhög a gyerek, fáj a torka? Rögtön orvos, betegállomány, antibiotikum? Ismerős a helyzet? Lehet ez másképp is!

Sokak számára ismerős, hogy gyermekek a hosszú nyári szünetet követően, a tanévkezdéskor pár hét után valamilyen légúti betegséggel küzdenek. Gondolunk rá, de aztán mégis mindig váratlanul, ráadásul legtöbbször a legrosszabbkor ér. Folyik a gyerek orra, köhög, rosszabb esetben még lázas is… A szülőknek sem egyszerű feladat a beteg kisgyerek ellátása!

Dr. Király Balázs, gyermekorvos válaszolt a tanévkezdéskor előforduló fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekre és hasznos tanácsokat is adott a webbeteg.hu-nak .

Milyen betegségek jelentkeznek a leggyakrabban szeptemberben?

Tanévkezdéskor, amikor sok gyermek tartózkodik egy zárt térben, napok alatt megsokszorozódnak a kis betegek a rendeléseken. Elsősorban a légúti vírusbetegségek száma növekszik meg iskolakezdés után.

Egy kis náthával még mehet iskolába a gyerek, vagy rögtön menjünk orvoshoz?

Ha a szülő látja, hogy gyermekének lappangó betegsége van, ne vigye iskolába, egyéb közösségbe, hanem tartsa otthon! Ez a szülő felelőssége, hiszen így nemcsak gyermeke gyógyul meg gyorsabban, de az iskolai közösséget is óvja!

Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerek a fertőzést?

Megelőzni nem nagyon lehet, de ha a gyerek kap egy kis immunerősítést, akkor kisebb lesz az esélye a fertőzésnek, vagy nem húzódik el annyira a betegség.

oxygenmedical.hu

Mi az, ami hozzájárul a gyerekek immunrendszerének karbantartásához?

A kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozás és sok vitamin, valamint a nyugodt, gyerekek esetében 9-11 óra alvás mindenképpen segít – ez a család többi tagjára, magunkra és a környezetünkre is igaz!

Tankoljuk fel szervezetünket vitaminokkal, használjuk ki, hogy most érik be sok gyümölcs: alma, barack, szőlő, szilva! Szoktassuk vissza fokozatosan gyermekünket (és magunkat) az iskolai napirendhez, hozzuk vissza a korábbi fürdési, lefekvési időt, hogy a reggeli korai felkelésig ki tudják magukat pihenni!

Mi a helyzet a testmozgással?

A rendszeres mozgás is sokat segít! Figyeljünk oda, hogy az iskolai padban töltött órák után legyen lehetősége a gyereknek mozogni, hiszen a testmozgás következtében beindul a vérkeringés, amely segíti a szervezetet a betegségek leküzdésében. Fontos tehát, hogy a gyerek naponta minél több időt töltsön a szabad levegőn, mozogjon, sportoljon a szabadban.

cukimamik.hu

Forrás: webbeteg.hu
Kép: m.koloknet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük