Idén is kiemelt figyelmet fordít a temetőkbe látogatók biztonságára a rendőrség


A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatnak el a temetőkbe, ez pedig kedvelt terep a zsebtolvajoknak is.    

Figyelmeztettek: az emlékezés perceiben a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat, a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket.
A rendőrség tíz tanácsot is megfogalmazott a bűn- és balesetmentes megemlékezés érdekében.
Azt javasolják, hogy az otthonát elhagyva mindenki körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is. A tömegközlekedési eszközökön fokozottan figyeljenek értékeikre, azokat tartsák táskában vagy a kabát belső zsebében, a táskát pedig mindig tartsák testközelben, szem előtt. Hozzátették, a temetőbe látogatók ne viseljék feltűnően ékszereiket, és ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket, továbbá az iratokat és a lakáskulcsot ne tartsák egy helyen, a PIN-kódot pedig a bankkártya mellett.
Azt tanácsolták, hogy aki kerékpárral vagy gépjárművel érkezik a temetőbe, gondosan zárja le, illetve be a járművét, és győződjön meg arról, hogy autója utasterében nem hagyott értéket látható helyen.
A rendőrség azt javasolja, hogy a temetőlátogatók a táskájukat és egyéb értékeiket egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.
A közlekedéssel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a temetőbe látogatók minden esetben az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és lehetőség szerint inkább hétköznap menjenek ki a sírkertbe, elkerülve a hétvégi zsúfoltságot.
A gyalog vagy kerékpárral közlekedőknek azt javasolják, viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt – karszalagot, matricát -.
Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik vagy közlekedési baleset éri, akkor hívja a 112-es hívószámot – áll a közleményben.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük