Jól halad a bazilika restaurálása

Jól halad az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház 2019 óta tartó felújítása, a bazilikában éppen a kupolát restaurálják. Mivel a templomban sok minden egyedi és monumentális méretű, a szakembereknek komoly kihívást jelent a kupola, a hatalmas oltárkép és a nagyorgona felújítása is.

Utóbbit teljesen újjáépítik, a munkával várhatóan 2025-ig készülnek el. Németh Tamás, a felújítást vezető építészmérnök korábban elmondta: 2016-ban 1,6 milliárd forintot kaptak a kormánytól a bazilika állagmegóvásához, ami kevésnek bizonyult, így Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek kérésére elkészítették a teljes külső-belső felújítás költségvetési és ütemezési tervét. Az ehhez szükséges további több mint 11 milliárd forintot 2018 decemberében ítélte meg a kormány.

Az első körben az északi oldalhajóban végeztek kisebb restaurálást, és elkészült a lift, amelynek segítségével akadálymenetesen meg lehet közelíteni a kincstárat, valamint a fölötte lévő panorámatermet. 2020. augusztus 15-re készült el a főbejárat, az oszlopcsarnok. Felújították többek között az ajtókat, a kövezetet és a Magyarok Nagyasszonya-szobrot, lecserélték a bejárat fölötti tetőt, elvégezték a szükséges védelmi munkálatokat. Ez utat nyithat ahhoz, hogy használatba vegyék az altemplom jelenleg nem látogatható csarnokát is, ahol később a bazilika kőtárát helyezhetnék el. 

Tavaly egy látványos szakaszához érkezett a beruházás, hiszen elkezdődött a kupola teljes külső és belső felújítása, ez a munkafázis 2023 végére fejeződhet be. A tervek szerint jövőre kezdik el a két harangtorony felújítását 

A későbbi munkálatok során, 2022. augusztus 20-át követően először a teljes tetőt, majd az épület többi részét korszerűsítik.

(Magyar Nemzet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük