Jön a kötelező sebességfelügyelet az autókba

Jövő év közepétől minden új típusú, majd 2024-től minden új autóban kötelező lesz Európában az Intelligens Sebesség Asszisztens beszerelése. 

Ezek a rendszerek a tervek szerint biztonságosabbá teszik az utakat azáltal, hogy akusztikus és vibrációs jelzést adnak a járművezetőknek a gázpedálon keresztül, ha a sofőr túllépi a megengedett sebességet. Az unió által elfogadott rendszer a kötelező GPS-jeladó, illetve az autókban lévő kamerák által felismert, a közúti jelzéseken lévő adatok alapján fog működni.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) eredeti terve egyébként az volt, hogy minden új autóban olyan sebességkorlátozó rendszer legyen, ami konkrétan lassította volna az autókat. Az ETSC szerint az aktívan beavatkozó rendszerek 20 százalékkal csökkentették volna a halálos balesetek számát. Ez a rendszer is engedte volna ugyanakkor, ha sofőr jobban megnyomja a gázpedált, akkor azzal felülírja a korlátozást.

Végül egy sokkal enyhébb változat mellett döntöttek, a rendszer a sebességhatár túllépésekor csak hangjelzést és rezgésjelzést ad, de nincs kötelező aktív korlátozás.

(hvg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük