Karácsonyi nyitvatartás és menetrend – mutatjuk a részleteket!

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok és a BKK is közzétette az ünnepi menetrendjét. A legnagyobb üzletek nyitvatartása is változik az ünnepi időszakban. Mutatjuk, meddig vannak nyitva az üzletek és mikor, mivel lehet közlekedni december 26-ig – közölte az Origo.

A legtöbb bolt ma korábban bezárt, mint szokott egy átlagos szombaton. A legnagyobb bevásárlóközpontokban és élelmiszerüzletekben délig még lehetett vásárolni, de az erre vonatkozó törvény alapján minden boltnak, a legkisebb üzleteknek is legkésőbb 14 óráig be kell zárni december 24-én.

DECEMBER 25-ÉN ÉS 26-ÁN NEM LESZNEK NYITVA EZEK AZ ÜZLETEK. 

Ugyanakkor nem minden üzlet lesz zárva, mert a jogszabály szerint vannak kivételek. Karácsonykor is nyitva lehetnek a benzinkutak, az önálló virágboltok, az újságosok, az édességboltok és a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, Volánbusz, és a MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. Honlapjukon közzétették a pontos karácsonyi menetrendet, ami a következő: 

• december 24-én a szombatra,

• december 25-én az ünnepnapra,

• december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint.”

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Volánbusz járatai szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően közlekednek. December 25-én és 26-án a munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint. Érdemes felkeresni a Volánbusz honlapját, mert szenteste és karácsonytól újév napjáig több járat nem indul.

December 24-én, szenteste 15 és 16 óra között indulnak az utolsó nappali BKV-járatok, utána már az éjszakai menetrend érvényes.

„Az éjszakai járatok kb. 15:30 és 16:00 között indulnak el.

  • A 6-os villamos 16 óra és 20 óra között 10 percenként, 20 órától 15 percenként közlekedik.
  • A 100E autóbusz a szombati napokra meghirdetett menetrend szerint, teljes üzemidőben közlekedik.
  • A 200E autóbusz 16 óra után 30 percenként közlekedik.
  • Az éjszakai autóbuszjáratok 16 óra után az éjszakai időszakban megszokott ütem szerint közlekednek, ezen felül 16 óra és 18 óra között többletindulásokkal közlekedik a 907-es, a 909A, a 914-es, a 916-os, a 923-as, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 956-os, a 973-as, a 979-es, a 979A és a 990-es.
  • A 934-es autóbusz 18 óráig Pesterzsébet és Békásmegyer, utána a munkanapi közlekedési rend szerint csak a Nyugati pályaudvar és Békásmegyer között közlekedik.”

DECEMBER 25-ÉN ÉS 26-ÁN PEDIG ÚGY INDULNAK A METRÓK, BUSZOK, TROLIBUSZOK, VILLAMOSOK, AHOGY AZ ÜNNEPNAPON MEGSZOKOTT.

Az év végi ünnepnapokon ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni. Érdemes akár a hozzánk legközelebbi gyógyszertár nyitvatartását külön is ellenőrizni, mert egyes patkák nyitvatartása a két ünnep közötti napokon is eltérhet egymástól.

Forrás: Origo
Kép: mindmegette.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük