Légnedvesítőket és aromadiffúzorokat ellenőriztek

Légnedvesítőket és aromadiffúzorokat ellenőriztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Közleményük szerint a húsz párásítóból mindössze három termék felelt meg a szerkezeti és villamossági követelményeknek, a többi tizenhetet a hatóság leparancsolja az üzletek polcairól.

A túlságosan száraz levegő növeli a fertőzések veszélyét, légzőszervi megbetegedéseket és köhögést okozhat, megviselheti a szemet és a bőrt. Ezek megelőzésére a jó minőségű, biztonságos párásítók alkalmasak lehetnek. A készülékek tartályában azonban rendszeres tisztítás és vízcsere nélkül penészgombák szaporodhatnak el. Spóráik a párologtatott vízzel együtt a levegőbe juthatnak. A fertőzési, mérgezési kockázatok sokféle tünet kialakulásához vezetnek. Ezek lehetnek enyhébbek (például irritált szem, orrfolyás, köhögés), de akár nagyon kellemetlenek, egészen komolyak is (fejfájás, izomgörcs, esetenként akár tüdővérzés) – írják a közleményben.
E veszélyforrások a készülékek megfelelő szerkezeti kialakításával elkerülhetők. A termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon megtalálható.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük