Lemondott Novák Katalin

Novák Katalin államfő szombat délután a köztévében jelentette be lemondását.

A történtek előzménye, hogy kiderült, Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. A férfit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat.

Novák Katalin nyilatkozatában elmondta, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, ami sokakban értetlenséget váltott ki. A kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb, mert egy ember életéről kell dönteni a rendelkezésre álló információk alapján – mondta. Hozzátette, hogy abban a hiszemben hozta tavaly áprilisban a döntést, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával.

NOVÁK KATALIN NYILATKOZATÁBAN ELISMERTE, HOGY HIBÁZOTT, ÉS BOCSÁNATOT KÉRT.

A teljes nyilatkozat megtekinthető Novák Katalin Facebook-oldalán: https://fb.watch/q8cm_b2Ghg/

Varga Judit is lemondott

Visszaadta mandátumát, és kivonul a közéletből Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, aki még tárcavezetőként ellenjegyezte a szombat délután lemondott Novák Katalin által aláírt, nagy port kavart elnöki kegyelmet. Varga Judit az Európai Ügyek Bizottságának elnökeként és országgyűlési képviselőként dolgozott, valamint sajtóhírek szerint ő lett volna a kormánypártok EP-listájának vezetője a június 9-i választásokon.

Forrás: portfplio.hu – index.hu
Kép: MTI