Magyar-szlovák együttműködés keretében fejlesztik a komáromi erődöket

A projektmenedzser elmondása szerint félmilliárd forintot meghaladó Interreg pályázati támogatásból korszerűsítik az épületeket.

Ozimy Andrej, az észak-komáromi műemlékeket kezelő Pro Castello Comaromiensi igazgatója elmondta, hogy a központi erődben egymillió eurós fejlesztés keretében megújul a laktanyaépület, az erőd sáncai hozzáférhetővé válnak a látogatók számára, felújítják a főbejárat melletti homlokzatot és információs fogadóközpontot építenek ki. Emellett elkészül egy mindkét erődöt bemutató videó és a térbeli térképezésnek köszönhetően a Központi- és az Igmándi erőd több része virtuálisan is látogathatóvá válik. A dél-komáromi Igmándi erődben fél millió eurós beruházással a meglevő kiállítóteret, a kantint, valamint az irodákat, a tárolókat és a vizesblokkokat újítják fel. Továbbá új melegítő konyhát létesítenek, elvégzik az erődhomlokzat tisztítását, illetve a parkosítási és térrendezési teendőket.

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával 2023 májusáig valósul meg.
A beruházás költségvetésének 85 százaléka az Európai Régiófejlesztési Alapból származik, az állami társfinanszírozás mindkét országban 10 százalékos, az önrész pedig 5 százalék.

(MTI, Fotó:visitkomarno.eu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük