Magyarországon is kapható a gyerekeknek orron át adható, influenza elleni vakcina

Magyarországon is kapható a gyerekeknek orron át adható, influenza elleni vakcina – közölte a gyártó AstraZeneca az MTI-vel. A szuszpenziós orrspray 24 hónapos kortól használható.

A négykomponensű szerben megtalálható mindkét A és mindkét B vírustörzs, amelyet az adott szezonnak megfelelően aktualizálnak évről évre az Egészségügyi Világszervezet  ajánlásainak megfelelően; az orrspray élő, gyengített vírust tartalmaz – olvasható a közleményben. Az orrspray receptköteles.

A közlemény kitér arra, hogy influenzaszezonban a megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben óvodákban és iskolákban. Tanulmányok szerint a gyerekek hosszabb ideig ürítik az influenzavírust, mint a felnőttek, akár 10 napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már több nappal a betegség megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust.

Az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak, és a cukorbetegek) körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye.
Az orrspray receptköteles, a készítmény orvosi, egészségügyi felügyelettel adható be.

(Fotó: DR P. MARAZZI/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük