Már csak pár nap van a moratórium meghosszabbítására

Alig egy hét van a törlesztési moratórium meghosszabbítására, de sok rászoruló hiteladós még kivár az igényléssel. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik hiteltörlesztési moratóriumot. Nekik azonban október végéig, vagyis ezen a héten van még lehetőségük jelezni bankjuknál, hogy maradnának a védőhálóban.

A fizetési stopot tehát már csak a rászorulók igényelhetik, akiknek jelentősen csökkent a jövedelmük, vállalkozások esetében a bevételük.

A hosszabbításról szóló nyilatkozat formanyomtatványa személyesen az ügyfél bankjának bármelyik fiókjában, internetbankon, a hitelintézet honlapján kitöltve vagy akár elektronikusan aláírt emailben is elküldhető. Postai vagy telefonos nyilatkozatra a jogszabály szerint nincs mód.

Egyelőre a vártnál kevesebben hosszabbították meg a törlesztési moratóriumot, de rengetegen az utolsó percre hagyják a jelentkezést.

Fontos viszont tudni, hogy a hitelre a fizetési stop alatt is kamat rakódik. A jelzáloghitelesek mintegy felének legalább 10 százalékkal, a személyi kölcsönt felvettek felének 40 százalékkal nő meg az összes visszafizetendő tartozása, ha jövő júniusig a moratóriumban maradnak – világított rá a jegybank alelnöke.

Hozzátette: a bankok piaci fizetéskönnyítő programjaikkal – például futamidő-hosszabbítással, olcsóbb hitelre váltással, a törlesztés átmeneti felfüggesztésével, biztosítási vagy lakástakarék megtakarítás beszámítása révén a tartozás csökkentésével – segítenek.

(Híradó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük