Már több mint 100 ezren beküldték a családi adóvisszatérítés nyilatkozatot

Az úgynevezett Visszado-nyilatkozatot csak azoknak kell idén december 31-ig kitölteni és elküldeni, akik a családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez – tájékoztatta Tállai András az MTI-t. A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy az adóhivatal 2022. február 15-ig automatikusan visszautalja a befizetett személyi jövedelemadót.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban nem tudhatja minden érintett utaláshoz szükséges adatát, ezért van szükség a Visszado-nyilatkozat kitöltésére, melyet december 31-ig lehet megtenni.
A nyilatkozatot a NAV előre kitölti a meglévő adatokkal, az néhány perc alatt otthonról, kényelmesen átnézhető és kiegészíthető, és mivel már több mint ötmillió magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval, így szinte minden érintett szülő online küldheti a nyilatkozatot.
Tállai András felidézte, hogy minden 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók jövedelméből 9,5 százalék közteher számít szja-nak, ők ahhoz jutnak hozzá. Azok pedig, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) alkalmazzák, az idén befizetett tételes adó negyedére számíthatnak.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük