Megállapodtak a szociális partnerek a 2022-es minimálbér és a garantált bérminimum összegéről

Előbbi bruttó kétszázezer forintra, utóbbi bruttó 260 ezer forintra nő januártól. Hogy ez megvalósulhasson, a kormány 13 százalékra csökkenti a szociális hozzájárulási adót, amelybe beleolvad a szakképzési hozzájárulás és a kisvállalati adó is tíz százalékra csökken – írja a Magyar Nemzet.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt hangsúlyozta, hogy a hazai foglalkoztatás a rendszerváltás óta tapasztalt legmagasabb szinten van. Az álláskeresők száma már alacsonyabb, mint tavaly januárban, és még tovább csökkenhet. Kiemelte: a magyar családok nagyobb mértékben részesülhetnek a gazdasági növekedés eredményeiből a minimálbér kétszázezer forintra és a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelésével. Az intézkedések a dolgozók megbecsültségéről is szólnak.

A tárca közlése szerint a miniszter megerősítette, hogy a kormány a foglalkoztatók megfelelő ellentételezése érdekében fenntartja eddigi vállalásait: a munkáltatói járulékok négy százalékponttal csökkennek.

A mostanáig felmerült adócsökkentési javaslatok összesen több mint 660 milliárd forint éves megtakarítást jelentenének a hazai cégek számára, amelyet a vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatnának.

Jövőre tehát:

  • a minimálbér bruttó 167 400 forintról kétszázezer forintra nő, vagyis nettó 111 300 forintról 133 ezer forintra emelkedik,
  • a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forintról 260 ezer forintra nő, azaz nettó 145 600 forintról 173 ezer forintra emelkedik,
  • a szocho mértéke 13 százalék lesz, a szakképzési hozzájárulás pedig beleolvad a szochóba,
  • a kisvállalati adó mértéke tíz százalék lesz.

A tárgyalások a megállapodás aláírását követően is folytatódnak. A cél az, hogy év végéig egy több évre szóló bérmegállapodásról is megegyezzenek a szociális partnerek és a kormány.

(M1 Híradó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük