Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár elmondta, a gyermekes katásoknak, ekhosoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adóvisszatérítés. A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját,a Nemzeti Adó- és Vámhivatal automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget.

A nagy többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez. Az érintettek száma elég magas, hiszen jelenleg több mint egymillió szülő kap családi pótlékot. Így az adóvisszatérítés a legegyszerűbb módon, pontosan úgy érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: akinek bankszámlára, annak a NAV átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az, az adóvisszatérítést is készpénzben kapja – részletezte Izer Norbert.


Az adóvisszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből is lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve ide tartozik az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem is – magyarázta Izer Norbert. De a gyermeket nevelő katások és ekhosok is visszakapják befizetett adójuk egy részét. A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhosoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada (az ekho-alap 9,5 százaléka) jár vissza.

(MTI)

(Fotó:vg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük