Megkezdődött a tatai inkubátorház építése

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával megvalósuló beruházás helyszínén október 7-én rendezték az alapkőletételi ünnepséget.Tata Város Önkormányzata korábban sikeres pályázatot nyújtott be az Inkubátorházak fejlesztése felhívásra, és az „Inkubátorház építése Tatán” című TOP-os európai uniós pályázaton 399 millió forintos vissza nem térintendő támogatást kapott.

A beruházás fő célja az, hogy olyan jelentős fejlődési potenciállal rendelkező, speciális gépgyártás, járműgyártás, élelmiszeripar, illetve zöld gazdaság területén tevékenykedő vállalkozások működhessenek majd a modern és jól felszerelt inkubátorházban, amelyek képesek az újításokra, foglalkoztatókként is erősítik a helyi gazdaságot és hosszú távon növelik Tata ipari potenciálját. A projekt keretében megépülő ház vállalkozói inkubátorként fog működni, amely közös szolgáltatásokat és általános üzleti-szakmai segítséget biztosít kezdő vállalkozások számára a Széles Csapáson.

Az 1.035,50 négyzetméter nettó alapterületű épületnek két fő része lesz: műhely, valamint iroda- és kiszolgáló egységek. Az inkubátorházban több, mint 256 négyzetméteres irodatér található majd korszerű bútorzattal, több egységre osztva. Ezek mellett kialakítanak egy 4 férőhelyes, bútorozott open-office jellegű co-working irodateret valamint egy 40,6 négyzetméteres, üzleti használatra alkalmas berendezett tárgyalóteret is. Az épület másik fő része egy több, mint 615 négyzetméter alapterületű, műhelyfunkcióra, illetve másodlagosan rendezvényekre, termékbemutatókra, kiállításokra alkalmas közösségi tér lesz. Az inkubátorházban öt infrastrukturális (pl. tárgyaló bérlése), négy adminisztratív (pl. digitalizálás) és négy networking (pl. szakmai rendezvények szervezése) szolgáltatás lesz hozzáférhető.

Bencsik János, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa, országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott:

Ez az inkubátorház egy olyan lehetőség, amely a helyi kis és középvállalkozások számára megteremti annak az esélyét, hogy aktívan be tudjanak kapcsolódni fogadó félként a duális képzésbe, mert olyan felülethez jutnak hozzá, amely képessé teszi őket a diákok fogadására és a saját szakterületüknek megfelelő gyakorlati képzésükre. Mindemellett a fejlesztés jelentős pénzügyi tőkével nem rendelkező, induló kisvállalkozások számára kibontakozási lehetőséget tud biztosítani. Maga az épület önmagában egy lehetőség, amit tartalommal kell majd megtölteni

– mondta Bencsik János.

A tatai inkubátorház alapkőletételi ünnepségén egy időkapszulát helyeztek a földbe, melyben aprópénz, a 24 óra napilap és a Városkapu újság legfrissebb lapszámai valamint az épület tervrajzai is helyet kaptak. A beruházás várhatóan jövő év elejére készül el.

Forrás és kép: facebook.com/tatavaros.hivatalosoldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük