Megszületett a megállapodás a globális minimumadóról

Megszületett a megállapodás a globális minimumadóról – közölte a New York Times. A több mint 130 ország között megkötött egyezmény legfontosabb eleme az, hogy 15 százalékos minimális társaságiadókulcsot határoz meg. Ezt az eddig ellenálló Magyarország, Írország és Észtország is elfogadta. Varga Mihály pénteken ugyanis bejelentette, hogy Magyarország is csatlakozik a megállapodáshoz.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a társasági adó kulcsa nem fog változni, továbbra is 9 százalékos marad. A globális adót (vagyis az egyes esetekben meghatározott, a magyar és a globális, 15 százalékos adómérték közötti különbözetet) célzott megoldással szedheti be Magyarország.

A megállapodás szerint a valós gazdasági tevékenység adóztatása nem fog változni, ez azt jelenti, hogy a vállalati vagyon, és a vállalati munkabérkifizetések speciális számítási móddal levonhatók lesznek az adó mértékéből, tehát azok a cégek, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabérkifizetéssel járó tevékenységet folytatnak, azok ezt a kedvezményt tudják majd igénybe venni. A 15 százalékos minimumadó így azokra a cégekre vonatkozik, amelyek kizárólag az alacsonyabb adókulcs miatt alapítanak (elsősorban holding) céget egy országban, adóztatható jövedelmüket pedig ide csoportosítják át. Szintén megállapodtak abban, hogy 10 éves átmeneti időszakra speciális mérték fog vonatkozni.

(MTI, infostart)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük