Megvalósult pályázatok Vérteskethelyen

A Magyar Falu Programnak, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően rengeteg fejlesztés valósult meg Vérteskethelyen is. Tóth János, a település polgármestere számot be mindezekről.

TOP

Az első TOP-os pályázat konzorciumban valósult meg „Egészségügyi fejlesztések a Bakonyalján” néven, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Ete és Vérteskethely vonatkozásában. A településen fogorvosi rendelőt alakítottak ki, zömében eszközbeszerzéssel, közel 8 millió forint értékben.

A Vackor Óvodában kicserélték a fűtésrendszert, a radiátorokat és a villanykazánt. 12 kilowatt napelem került az épületre, ami megoldja az intézmény fűtését. Ezen kívül az óvoda udvarának játszóterét is megújították. Erre azért volt szükség, mert a játékelemek már nagyon régiek voltak és az idő múlásával alkalmatlanná váltak a gyermekek számára. A beruházás összértéke 12 millió forint volt.

A harmadik pályázat, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósulhatott meg, az a csapadékvíz elvezetés volt. Ez két helyen valósult meg. Az Ady Endre utcában betonozott árok került kialakításra, a Petőfi Sándor utcában pedig egy szikkasztó árok létrehozása vált szükségessé, hiszen a pincékben folyamatosan víz állt. A beruházás 2020 novemberében zárult le és 15 millió forintból valósult meg.

Magyar Falu Program

2019-től folyamatosan nyújtottak be pályázatokat és jó részét sikeresen meg is nyerték – mondta Tóth János.

Az első évben orvosi eszközbeszerzésre pályáztak. A fogorvosi rendelővel kiegészült Egészségházukban a gyermek- és háziorvosi rendelőt is olyan korszerű eszközökkel szerelték fel, amelyre nagy szükségük volt. Így már a település is rendelkezik újjáélesztő készülékkel. Erre 1,5 millió forintot kaptak.

10 millió forintból közterületi karbantartási eszközöket sikerült beszerezniük. Egy komplett traktort és hozzá tartozó munkagépeket (hókotrót, ágaprítót, fűnyírót) tudtak megvásárolni, ami nagyon nagy segítséget jelent – mondta a polgármester. Ezáltal a járdákat, utakat, közterületeket és a sportpályát még könnyebben tudják karbantartani, illetve télen a hóeltakarítást, fagymentesítést is el tudják végezni.

A falu központjában egy játszóteret alakítottak ki, melyben egy játszóvár, mérleghinta és rugós játékok kaptak helyet, 5 millió forint értékben, amibe beletartozik egy körülbelül 95 méter hosszú kerítés is, melynek köszönhetően egy biztonságos területet tudtak megvalósítani a gyermekek számára.

Szintén a Magyar Falu Programnak köszönhetően nyertek pályázatot egy B típusú sportpark létrehozására. Az Önkormányzatnak ebben csak annyi feladata volt, hogy a munkaterületet átadta és már a vadonatúj sportparkkal kapták ezt vissza.

Járdaépítés anyagköltségére 4,2 millió forintot kaptak, amit szintén ebben a parkban, illetve a Művelődési Ház mögötti területen alakítottak ki, társadalmi munkával.

Folyamatban van még egy kisbusz beszerzése is 15 millió forint értékben. A szerződést már megkötötték és 2022 februárjában már át is vehetik.

A Művelődési Ház felújítását is megpályázták. A hátsó betonterület fölé szeretnének építeni egy elő tetőt, ami fedett színpadként tudna funkcionálni rossz idő esetén is. Felújítanák a vizesblokkokat, valamint napelemeket helyeznének el itt is. Ennek a kivitelezése már elkezdődött.

BM pályázat

2018/19-ben a település összes önkormányzati tulajdonú utcája aszfaltburkolatot kapott. A főút felújításával együtt elmondható, hogy Vérteskethelyen az összes út és járda megújult.

További tervek

A Fő utca árokfelújítására, kitisztítására szeretnének a jövőben sort keríteni. Valamint további térkövezéseket terveznek és létrehoznának egy lebetonozott területet is, ahol sportolási lehetőséget szeretnének biztosítani a gyerekek és az itt élők számára.

Tóth János elmondta azt is, hogy a település elejére akár a „Megtelt táblát” is kirakhatnák. A falu annyira népszerű, hogy nincs eladó ingatlan. A vezetőség már gondolkodik azon, hogy új utcákat hozzanak létre, hogy még több embernek tudjanak területeket biztosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük