Mi az a must?

A must frissen préselt gyümölcslé, amely többféle gyümölcsből is készülhet. Hazánkban elsősorban a szőlőhöz kötjük, de sok helyen alma- és körtemustot is készítenek. A must elsősorban a bor alapanyaga, de a szüreti mulatságokon gyakran fogyasztják még erjedés előtti állapotában, mert finom és nagyon egészséges!

relaxmagazin.hu

Must és murci

Azt, hogy bizonyos mennyiségű szőlőből mennyi must készülhet, a szőlő fajtája, évjárata, illetve az is befolyásolja, hogy mennyire érett állapotú szőlőből készül. A legfontosabb alkotóeleme a cukor, ugyanis minősége a cukortartalmától függ. Bizonyos idő után a frissen préselt mustban lévő cukor erjedésnek indul, és így születik meg belőle a bor. A bor és a must közötti fázisban lévő szőlőlevet, vagyis ami még nem erjedt ki teljesen, de már alkohol tartalma is van, murcinak hívjuk.

dubicz.hu

Must és egészség

A must legjobb tulajdonsága, hogy magas tápanyagtartalma mellet kalóriatartalma alacsony. Rendkívül gazdag ásványianyag és vitamintartalmú, rengeteg B, C és E-vitamint, Magnéziumot, Káliumot és K-vitamint is tartalmaz. Antioxidáns tartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében is komoly szerepe lehet. Napi fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, kálium tartalma a vese működését, a gyümölcssav és a szőlőcukor pedig az emésztést segíti. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és egyik legfontosabb alkotóeleme (a quercetin nevű flavoid) a daganatos megbetegedések kialakulását is mérsékli.   

cookta.hu

Must és gasztronómia

A mustot mindenki ihatja, hiszen nincs benne alkohol és megfelelő tartósítás mellett akár még hónapokig is fogyasztható. Van lehetőség rá, hogy házilag is eltegyünk belőle. Ennek legegyszerűbb módja a must lefagyasztása, így a mélyhűtőből kivéve a tél folyamán is bármikor visszaidézhetjük a szüreti ízeket. Aki nem a fagyasztás mellett dönt pasztőrözéssel vagy tartósítószer hozzáadásával raktározhat el belőle.

Nem csak hidegen, de forralt mustként is fogyasztható, ami a nagy hidegben különleges élményt nyújthat. Az édességek kedvelői a desszertkészítés során is kísérletezhetnek vele. Tejszínnel keverve kitűnő krémeket varázsolhatunk belőle, amiből finom pohárdesszert variációkat alkothatunk.

kertlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük