Mutatjuk milyen feltételekkel igényelhető a napelemes rendszerek támogatása

Megérkeztek a részletek arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan lehet igényelni a napelemes rendszer telepítésére a támogatást, kikre és milyen ingatlanokra vonatkozik a segítségnyújtás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 202 milliárd keretösszegű pályázatából 35 ezer háztartás nyerhet támogatást. A pályázat célja, hogy a rászorulók számára is lehetővé váljon a napelem telepítése, valamint a fűtés korszerűsítése.

A pályázatokat elektronikusan, négy ütem keretében, régiónkénti csoportosításban lehet benyújtani. A megyék csoportosítása:

  • Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye
  • Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • Budapest és Pest megye.

A beadás első üteme az első régió számára december 6-án indul.

A pályázat keretében napelemes rendszerre legfeljebb bruttó 2,898 millió forintot lehet igényelni, ha emellett fűtés-korszerűsítést is végrehajtana a tulajdonos fűtőpanelekkel, akkor 9,368 milliós, ha hőszivattyúval, akkor pedig 11,559 milliós támogatásban részesülhet.

A pályázat a tetőre szerelt napelemeket támogatja, a talajra telepített rendszerekre nem adható be kérelem.

Kik pályázhatnak?

A pályázatot azok a nagykorú, természetes személyek igényelhetik, akik legalább résztulajdonnal rendelkeznek az érintett ingatlanban. További feltétel, hogy a 2020. évi adóbevallásban szereplő együttes jövedelem (az adott ingatlan tulajdonosai) egy főre vetítve nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

A pályázni kívánó ingatlanba állandó lakcímmel bejelentett 18. életévüket be nem töltött gyermekek után pluszpontok járnak: egy gyermek esetén 2 pontot,  kétgyermekes pályázónál 3 pontot, három- vagy többgyermekesnél 4 pontot számítanak be.

További pontok kaphatók az ingatlan elhelyezkedése után is.

Pályázatot nem nyújthat be az a személy, akinek 60 napon túli köztartozása van.

Milyen ingatlanra lehet kérni a támogatást?

Az ingatlannak olyan műszaki állapotnak kell megfelelnie, hogy a beruházás során egyéb beavatkozásra ne legyen szükség.

Csak per- és igénymentes ingatlanokra adható be pályázat.

A támogatás családi házra; ikerház vagy sorház jogilag és energetikai szempontból önálló egységét képező épületére vagy épületrészére; illetve legfeljebb hatlakásos társasházi vagy szövetkezeti ingatlanokhoz tartozó épületrészre vagy lakásra kérhető.

A nem megfelelő energia- és költséghatékonyságú pályázatok elutasíthatók.

Nem kérhető támogatás teljes társasház korszerűsítésére; a benyújtást megelőzően megkezdett felújításra; a pályázáskor már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére vagy korszerűsítésére; valamint mobil házak átalakítására.

A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

Fontos, hogy a beruházás csak a regisztrált kivitelezők listájából választott kivitelezővel valósítható meg.

A pályázatokat elektronikusan, négy ütemben, régiónkénti csoportosításban lehet benyújtani. A négy szakaszra osztott pályázati benyújtáshoz a keretösszeget is ennek megfelelően osztották le.

A pályázati támogatással 11,6 ezer háztartás fűtése korszerűsödhet, és 175 MW új napelemes-kapacitás kerülhet a villamosenergia-ellátásba, harmadával növelve a jelenlegi háztáji állományt.

Forrás: hirado.hu
Kép: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük