New York és Szingapúr a világ legdrágább metropoliszai

Az Economist Intelligence Unit készített felmérést a legdrágább városokról, melyben New York első alkalommal áll a rangsor élén, holtversenyben a gyakran vezető Szingapúrral, amely tíz év alatt nyolcadik alkalommal került vissza a pole pozícióba. A két város együttesen megelőzte Tel-Avivot.

Stockholm és Luxemburg esett vissza a legtöbbet a rangsorban,Damaszkusz (Szíria) és Tripoli (Líbia) pedig továbbra is a legolcsóbb a 172 város közül.

A felmérés megjegyzi, hogy Isztambulban (Törökország), Buenos Airesben (Argentína) és Teheránban (Irán) nagyon magas volt az infláció. Venezuela fővárosa, Caracas a 2022-es 132 százalékos áremelkedésével jóval elmaradt a 2019-es, több mint 25 000 százalékos hiperinflációtól, de túl magas maradt ahhoz, hogy bekerüljön a felmérésbe.

Az oroszországi Moszkva és Szentpétervár 88, illetve 70 hellyel lőtt feljebb a rangsorban, illetve feljebb kerültek, mivel a nyugati szankciók magasabb árakhoz vezettek, az élénk energiapiacok és pénzügyi korlátozások támogatják a rubelt.

A tavalyi listavezető Tel-Aviv a harmadik helyre esett vissza, míg Sydney bekúszott a top 10-be – derült ki az EIU Worldwide Cost of Living jelentéséből.

Az adatok elemzéséhez minden városban ugyanannak a 200 terméknek és szolgáltatásnak vizsgálják meg az árát hat hónapon keresztül. Ezekben szerepel élelmiszer, ital, ruházat, alapvető higiéniai termékek, albérletárak, közlekedés, rezsi és még a magániskolák díjszabása is.

A legdrágább városok listáján a lemaradók között olyan országok városai is szerepeltek, amelyek valutája visszaesett. A japán Tokió és Oszaka a 10 legnagyobb visszaeső város közé tartozott, a 37. és 43. helyen végeztek, szemben a 2021-es 13. és 10. hellyel.

Stockholm és Luxemburg esett vissza a legtöbbet, mindkettő 38 helyet veszítve a 99. és 104. helyre. A szíriai Damaszkusz és a líbiai Tripoli megőrizte helyét a legolcsóbb vizsgált városok között. London a 2021-es 17. helyről most a 28. helyre került.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük