Nyílt napon mutatták be az idei szenzációs leleteket

A szőnyi városrészben 1992-óta zajlanak szisztematikus régészeti ásatások. A vásártéri feltárásokat követően a molaji városrész is felderítés alá került, melynek során kiderült, hogy a római kori polgárváros mellett egy katonai objektumokból álló városrész romjai is fekszenek a föld alatt.

Nyílt napot 2001-óta tartanak minden évben, az éppen aktuális ásatás utolsó hetében, melyre a napokban került sor a stadion úti feltárásnál.

Az idei nyílt nap rendhagyó volt, hiszen amellett, hogy Dr. Bartus Dávid, az ásatás vezetője bemutatta az idei leleteket, a látogatók a régész kollégákkal és az ELTE Régészeti Kar hallgatóival is találkozhattak, akik bemutatták, hogy mennyire sokrétű munkából áll egy feltárás.

– mondta Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója, aki egyúttal megköszönte Komárom Város Önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális Alap támogatását.

A nagyközönségnek többek közt a felderítést, a detektorozást, drónozást és a radarozást is bemutatták.

Az idei év abban is kiemelkedő, hogy a radaros felmérés alapján sikerült megtalálni a Brigetio katonatábor fürdőjét.

Dr. Bartus Dávid kiemelte, ez azért rendkívüli, mert a fürdő mindig olyan központi épületet jelentett egy – egy településnél.

A feltárt falak, a megmaradt padlófűtés arról tanúskodik, hogy egy rendkívül masszív épületről beszélünk, mely hatalmas kiterjedésű volt, hiszen a radarképek egy közel 5.000 m2 kiterjedésű objektumot mutatnak a föld alatt, melyből körül-belül 600 m2-t sikerült most feltárni.

– számolt be Dr. Bartus Dávid az eredményekről.

A régészeknek több fűthető medencét és padlófűtéssel ellátott helységet sikerült beazonosítani, ezen kívül pedig bronz és ezüst pénzérmék, aranyékszerek kerültek a felszínre, valamint egy késő római csontfésű készítő műhely leletanyaga is feltárásra került, ahonnan több ezer félig megmunkált tárgyi eszközre bukkantak.

Mindemellett kerámia és üveg edényeket, bélyeges téglákat, fém eszközöket is találtak, melyek az újonnan megnyíló Brigetio Öröksége Látogató Központban kerülnek majd bemutatásra.

Forrás: komarom.hu
Kép: facebook.com/drbertalan.judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük