Orbán: a közép-európai népek túlélésének záloga a szövetségkötés

A közép-európai sorsközösségben élő népek között értelmetlen bármiféle ellenségeskedés, „mindannyiunk túlélésének záloga a barátság és a szövetségkötés” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, hétfőn Esztergomban.

A kormányfő beszédében kiemelte: „két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk”. Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással – közölte.

Hangsúlyozta: két, egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző. „Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni”, lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és „közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül, és fordítva.

Sikertörténet és két jó szomszéd története a Mária Valéria híd – jelentette ki Eduard Heger szlovák miniszterelnök Esztergomban – a várost a szlovákiai Párkánnyal összekötő – Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen vett részt hétfőn.

A szlovák miniszterelnök beszédében a két ország közötti jószomszédi kapcsolatok fontosságát méltatta. Rámutatott: a Mária Valéria híd 20 évvel ezelőtti átadása olyan sikertörténet, amely inspirációként hatott a két ország kapcsolatainak és együttműködésének fejlődésére, aminek köszönhetően számos közös – mindkét ország lakosságának érdekeit szolgáló – infrastrukturális fejlesztést sikerült megvalósítani.

„Ez a történet két jó szomszéd története, sikertörténet” – hangsúlyozta Eduard Heger, hozzáfűzve: Szlovákia és Magyarország az EU-n és a V4-eken belül is sikertörténetnek számít.

Forrás és kép: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük