Rengeteg fejlesztés valósult meg Banán

Az elmúlt években rengeteg fejlesztés valósult meg Banán a Magyar Falu Programnak és a TOP-os pályázatoknak köszönhetően. A beruházásokról Toma Richárd, a település polgármestere számolt be portálunknak.

A Magyar Falu Program keretében elsőként orvosi eszközökre pályáztak sikeresen, így a település 1.800.000 forintból a rendelő eszközállományát tudta megújítani, korszerűsíteni. Defibrillátort, EKG gépet vásároltak, de kisebb, hiányzó eszközöket is be tudtak szerezni.

Az önkormányzati eszközbeszerzéses programban is elnyerték a 14.996.219 forintos, vissza nem térítendő támogatást. Többek között fűnyíró kis traktor, lombfújó és sövényvágó szerepelt a listán. Ezekre azért volt szükség, mert a dolgozók munkáját segíti és nagyban meg is könnyíti.

Október 8-án adták át a Pető Sándor úton az új járdát. Roppant fontos volt az itt élőknek, hogy ezen a szakaszon járdát alakítsanak ki. A falu legszélén élők így már biztonságosan tudnak közlekedni. A támogatott 5 millió forintos anyagköltség mellett az önkormányzat közel 3 millió forintot tett hozzá.

Július végén jelent meg a kormány határozata a Magyar Közlönyben, amely az ötezer fő vagy ennél kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező települések önkormányzati rendezvényeinek támogatására 2 milliárd 881 millió forintot különített el. Bana is megpályázta ezt a támogatást és reménykednek abban, hogy hamarosan megkaphatják az 1 millió forintos összeget.

A településen megújulhat a ravatalozó is, ami várhatóan még az idén, de legkésőbb a következő év elején készülhet el. A temetőben meghosszabbították a kutat, hogy az idősebbeknek ne keljen lesétálniuk a dombról. Emellett a temető régebbi részét megtisztították a növényektől. Ez nem pályázatból, hanem társadalmi munka keretében jöhetett létre, a banai lakosok segítségével.

Ugyan így készült el az óvodánál a murvás parkoló.

A felelős állattartás keretén belül sikerült 400 ezer forintot megigényelni, de a napokban érkezett meg az a hír is, hogy szociális tűzifára több mint 1 millió forintot kaptak.

Bana település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése TOP-os pályázatból valósult meg, melyre 109.000.000 Ft, 100%-os támogatást kapott a település. Toma Richárd elmondta: ez egy nagyobb volumenű dolog. 2017-ben megtervezték, de nem tudták megvalósítani a pályázatot, mert kevés volt rá az az 50 milliós keretösszeg, amit kaptak. Most 109 millió forinttal kiegészülve egy teljesen új eljárással sikerült ezt elindítani. Az eddig tervek azonban elavultak, így újra kellett terveztetni a projektet. Jelenleg engedélyeztetés alatt áll és ha minden jól alakul, akkor hamarosan megkezdődhet a munka, ami a focipálya, a József Attila utca, a Sport utca, a Táncsics utca és a Rákóczi utca térségét érinti.

Újabb probléma megoldva!

2019-ben a győri Petz Aladár Kórház kötött egy szerződést az önkormányzattal, ami a járóbeteg ellátásról szól. A vérvétel azonban gondot okozott, hiszen nem mehettek Bábolnára, de sikerült ez a problémát is megoldani a településnek.

Toma Richárd, Bana polgármestere

A jövőre vonatkozóan is vannak feladatok, nem állnak meg a fejlesztésekkel.

A Petőfi Sándor utca mellett van egy víztározó. A terület nagyon régóta elhanyagolt állapotban van, benőtte a nádas. A nagyságát tekintve rengeteg mindent tudnának kialakítani ezen a részen, ami sportolási, turisztikai szempontból is fontos lehet. Ezzel a településen élők régi álma valósulhatna meg.

Szeretnének egy bölcsődére is pályázni, hiszen 19 csecsemő érkezését várják még az idén, így elengedhetetlenné vált ennek a megépítése. Az önkormányzat helyet tud biztosítani, forrást pedig szintén a pályázatokból várnak.

A kultúrház állaga is problémás. Egy nagyon régi épületről van szó. Erre vonatkozóan jövőre nyújtanak be támogatást.

Nem elhanyagolható…

A megyei önkormányzat megkereste a települést azzal, hogy egy kerékpáros utat szeretnének kialakítani Bana és Bábolna között. Az érintett önkormányzatokat bízták meg ennek a tervezésével, melyre lakosság arányosan kapnak keretet. Az itt élők régi vágya válhat most valóra.

2 thoughts on “Rengeteg fejlesztés valósult meg Banán

  1. Gratulálok az új vezetésnek. Sok erőfeszítés és munka van a megvalósult fejlesztésekben. Hajrá ,
    csak így tovább.

  2. Gratulálok, valóban rengeteget fejlődött az elmúlt években a község. Csak így tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük