Sikeres pályázatok Almásfüzitőn

Almásfüzitő az elmúlt pár évben rengeteg sikeres pályázaton nyert el támogatást. Most összeszedtük egy csokorba, hogy mennyi minden újult meg a településen 2019 óta.

Magyar Falu Program

A Magyar Falu Program rendkívül sok fejlesztéshez, megújuláshoz, építéshez járul hozzá az elmúlt években megyénk több településén. Így történt ez Almásfüzitőn is. A beruházásokról Beró László, polgármester tájékoztatott bennünket.

A legelső sikeres pályázatnak köszönhetően a Nemzeti és helyi identitástudat erősítése keretében valósul meg a Fűzfanap a Közösségi Házban és környékén. Ezen kívül a Művelődési Házban pedig egészségmegőrző és prevenciós programok indultak még 2019-ben. Ennek az összege 22,5 millió forint volt.

Ugyanebben az évben szükségessé vált a fogorvosi rendelő eszközeinek pótlása. A háziorvosi rendelő és a védőnő is új felszereléseket kapott, több mint 3 millió forint értékben. Az Orvosi eszköz projekt keretében olyan eszközöket vásároltak, melyek a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését szolgálják.

Kistelepülések járda építésének, felújításának anyagtámogatása című alprogramban a Béke út és a Timföld út közötti járdaszakasz rekonstrukciójára nyertek el támogatást. A faluban a járdák fejlesztésére folyamatosan pályáznak, így amint elnyerik az elkövetkezendő támogatásokat még több járda újulhat meg.

Sok változás történt a Sün Balázs Óvodában kívül is, belül is. Előbbinél a játékok már elöregedtek és az idő múlásával sokat romlott az állapotuk. Az Óvoda udvar projekt támogatása esetében a homokozók fölé takaróponyva került, és még színesebb, kényelmesebb, változatosabb udvari játékelemekkel bővült az intézmény, mintegy 5 millió forintból, még 2019-ben.

Az épület felújítására 50 millió forintos támogatást nyertek el 2021-ben, melynek köszönhetően a tető szigetelése, valamint a fa árnyékolók és a nyílászárók is megújulhatnak. A csoportszobákba árnyékoló, fényvisszaverő függönyöket szeretnének elhelyezni, hogy a gyermekek a nyári melegben is zavartalanul tudjanak pihenni.
Polgármester úr elmondta, egy zöld óvodára pályáztak, ami zöld tetőt jelent és a környezetvédelem szempontjából roppant fontos.

Almásfüzitő jellegzetessége, hogy rendkívül sok a zöld felület a településen, a közparkok gondozása, a közutak síkosságmentessé tétele komoly feladata az Önkormányzatnak. Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására nyújtottuk be pályázatot, amit szintén elnyertek. 15 millió forintból lehetőségük volt egy traktor beszerzésére.
Beró László hozzátette: több mint 100 fát ültettek az elöregedett fák helyére, ami szép szám, de lehetne többet is a jövőben.

A Magyar Falu Programban a Temető fejlesztésére is támogatást nyertek el, amelyből kerítés, valamint előtető épült a ravatalozó elé és új urnafalakat is el tudtak helyezni.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

Turisztikai fejlesztések valósulhattak meg TOP-os forrásból. Ennek köszönhetően megcsinálták az AZAUM – római tábor folytatását. Ennek első részében egy INTERREG-es, határon átnyúló támogatásnak köszönhetően már létrejött a fal és a műhelyek, aminek nagyon örültek, de még sok mindent nem tudtak megmutatni, ami kell a „római érzéshez”. Így nagyobb kiállítóterek létrehozására volt szükség, melyhez a TOP-os támogatás nyújtott segítséget és megépült a főépület. Jó hír, hogy 2022-től 270 napon keresztül lesz látogatható az intézmény az érdeklődők számára.

Nincs megállás

A jövőre vonatkozóan is rengeteg terve van a falunka. Első, nagyobb léptékű dolog a Duna és a hajózás fejlesztése. Egy kis kikötőt mindenképpen szeretnének létrehozni, így könnyebb lenne a közlekedés Izsára. Gondolkodás fázisában szóba jött egy mobil benzinkút lehetősége is, a hajók üzemanyag töltéséhez.

Beró László, Almásfüzitő polgármestere szeretne egy lakóövezetet, szálláshelyeket, campinget kiépíteni. Ebben nagy lehetőséget lát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük