Számos, a helyieket segítő határozatot fogadott el Komárom képviselő-testülete

Számos, a helyieket segítő határozatot fogadott el Komárom képviselő-testülete, a háború és a szankciók okozta energiaválság enyhítésére.

Dr. Molnár Attila polgármester elmondta, öt pontban hoztak határozatot. E szerint 2023. január 1-től a helyi mikro és kis-vállalkozásoknak 1.750.000 Ft nettó árbevételig nem kell helyi iparűzési adót fizetniük. A turisztikai ágazatot érinti, hogy csakúgy, mint idén, úgy jövőre sem kell idegenforgalmi adót fizetni, de nem kell megfizetni az ún. teraszdíjat, ahogy a garázsadót sem. Az iskolai közétkeztetésért fizetendő összeg is többszörösére emelkedne, az önkormányzat azonban átvállalja a komáromi családoktól a költségnövekményt, ez havonta gyermekenként mintegy 20.000 Ft-ot jelent! Az óvodákban, illetve a bölcsődében pedig továbbra sem kell fizetni a gyermekétkeztetésért. Ennek összegét is az önkormányzat állja – olvasható Komárom honlapján.

Dr. Molnár Attila beszélt arról is, hogy a következő évek egyik legnagyobb értéke a munkahely lesz! Komáromban az önkormányzat az egyik legnagyobb foglalkoztató, közel 1000 család az, amely közvetve, vagy közvetlenül önkormányzati forrásból kapja a fizetését. Érthető tehát, hogy miért mondom, hogy a legfontosabb a munkahelyek megőrzése kell, hogy legyen!

Ugyanilyen fontos, a működőképesség fenntartása, a kötelező és önként vállalt feladatok ellátása! Ez utóbbit tekintve, azt az évente több száz millióba kerülő kedvezmény-rendszert, amelyet az elmúlt, immár több, mint egy évtized alatt mi, komáromiak közösen alakítottunk ki, szintén kötelességünk fenntartani – fogalmazott a polgármester.

Így továbbra is segítik a fiatalok első lakáshoz jutását. Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás összege fél millió Ft. 200 ezer Ft egyszeri, vissza nem térítendő kelengyepénzt biztosítanak az újszülöttek családja számára és 100 ezer Ft-os egyszeri, vissza nem térítendő támogatást adnak az első házasulóknak is.

Átvállalják a kismamák és a diákok helyi járatokon való utazási költségeit. Térítésmentesen biztosítják valamennyi bölcsődés és óvodás gyermek étkezését. Fenntartják a térítésmentes „Minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni!” programot! Támogatják a 24 órás gyermekügyelet működését. Térítésmentesen igényelhető rotavírus elleni védőoltást biztosítunk a gyermekorvosok és a védőnők közreműködésével. Átvállalják a 70 éven felüliek szemétszállítási díját.

Az Esély Otthon programban térítésmentes bérlakásokat biztosítanak a hiányszakmákban dolgozó Komáromban élő fiatalok számára, illetve jövőre is részt vesznek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben.

Teszik mindezt úgy, és annak ellenére, hogy az önkormányzatra éves szinten plusz 1,2 milliárd Forint kiadást ró a szankciók okozta energiaköltség növekmény, és ebben az összegben még nincs benne a Távhő Kft. és a Brigetio Gyógyfürdő összességében többmilliárdos pluszterhe.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük