Személyes adatokhoz is hozzáfér a katari hatóság a telefonos alkalmazások telepítésével

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hívja fel a katari labdarúgó-világbajnokságra utazók figyelmét, hogy aki teheti, külön telefont használjon a helyben kötelezővé tett applikációk telepítéséhez.

Közleményük szerint minden 18 év feletti külföldinek, aki a vb-re utazik, két mobilalkalmazást kell telepítenie a telefonkészülékére: a mérkőzések követéséhez és a helyi metró ingyenes használatához kiadott hivatalos világbajnokság-alkalmazást (Hayya) és egy Covid-követő alkalmazást (Ehteraz).
Több európai adatvédelmi hatóság által végzett szakértői technikai elemzések alapján az iOS-en és Androidon is elérhető Etheraz és Hayya alkalmazások rendkívül széles jogosultságokat kérnek a készülékekhez, amelyek az eszközök, illetve a felhasználói viselkedés figyelését és nyomon követését teszik lehetővé – ezért fokozott körültekintésre intik az alkalmazásokat telepítőket.

A hatóság azt javasolja az utazóknak, hogy aki teheti, az applikációk telepítéséhez külön telefont használjon, amelyet kizárólag az alkalmazásokhoz használ, és más tevékenységet (például telefonbeszélgetés, internetezés, e-mail) nem végez, illetve más személyes adatot (például telefonszámokat, kép- vagy hangfájlokat) nem tárol rajta.
Ha ez nem lehetséges, csak közvetlenül indulás előtt telepítsék az alkalmazásokat, és azokat azonnal töröljék, amint visszatérnek Magyarországra – hangsúlyozták.
Hozzátették: ebben az esetben javasolják a telefonon tárolt személyes adatok eltávolítását, tekintettel arra, hogy azok az alkalmazások telepítésével a katari hatóságoknak hozzáférhetővé válnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük