Tatabányán is elindul konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtés próbaüzeme

Tizenhárom másik településsel együtt Tatabányán is elindul konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtés próbaüzeme. A gyűjtőedényeket három városrészben, az Erőműi lakótelepen, Dózsakertben, valamint a Sárberki lakótelepen helyezik el, több helyszínen is.

A biohulladék gyűjtési rendszer március 01-jén indul – olvasható Tatabánya közösségi oldalán. A közlemény szerint a biohulladék gyűjtés biztosítása kötelező, a lakók viszont dönthetnek arról, hogy élnek-e a szolgáltatás igénybevételével. Fontos, hogy a gyűjtés és a leadás, valamint az edényzetek biztosítása a lakosok számára semmilyen díjfizetési kötelezettséggel nem jár, mivel a közszolgáltatás részét képezi.

Így a lépcsőházakban az NHSZ Vértes Vidéke minden lakásnál kihelyezett egy-egy 5 literes gyűjtőedényt. A lakók ezekben gyűjthetik a lakásukban keletkező biohulladékot, majd a megtelt edényzetet az érintett városrészekben lévő 120 literes gyűjtőedényekbe kell önteni. Októbertől áprilisig heti egy alkalommal ürítik a gyűjtőedényeket, a köztes időszakban, májustól szeptemberig pedig heti kettő alkalommal.

A gyűjtőbe kerülhetnek gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények.

TILOS a gyűjtőbe dobni:

Csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális és minden egyéb, nem komposztálható hulladékot is.

A kizárólag erre a célra gyártott edények mind egyedi azonosítószámmal vannak ellátva. Az edények a MOHU Zrt. tulajdonát képezik, eltulajdonításuk, szándékos rongálásuk jogi következményekkel jár.