Tele vannak gombával a magyar erdők

Az őszi idő beköszöntével beindult a gombaszezon is, az őzlábgomba mellett rengeteg a pöfeteg, a vargánya és a rókagomba is – írja a Sokszínű Vidék. Fontos azonban tudni, hogy egy ember egy nap csupán két kilónyi gombát gyűjthet a szabály szerint, emellett a leszedett gombákat sokszor érdemes szakértővel megvizsgáltatni, nehogy mérgező fajta is kerüljön majd a fazékba.

Nincs feje, de kalapot hord,
Hozzá gyakran cifra bocskort,
Ha alaposan ismered,
Akár meg is eheted.

Mik a szabályok?

Kezdetben jó, ha van egy gombához értő szakember, aki segít megismerni melyik fajt szedd, és melyik az amelyik véletlenül se kerüljön be a kosárba.

Saját felhasználásra egy szedés alkalmával maximum 2 kg gombát vihetünk haza. Aki ennél több gombát szeretne vagy kereskedelmi célra szed, annak írásos engedélyt kell kérnie az adott erdészettől. A szabály megszegése pénzbírsággal büntethető.

Ősszel a vadászati szezon is elkezdődik, ebben az időben helyenként erdőjárási tilalom van, ezt is érdemes figyelembe venni.

Ehető gombafajták:

Az egyik legismertebb fajta a csiperke. A csiperke egy összefoglaló név, melynek kb. 300 faja van. Ezek között van olyan is, ami mérgező. A legismertebbek az erdőszéli, a kerti vagy mezei csiperke. A fiatal gomba kalapja fehér, majd később elszíneződik. Amikor már sárgul, enyhén mérgező. Ennek húsa sérülésre, törésre besárgul.

Ágas tapló

Ánizsillatú pókhálógomba

Aranyos galambgomba

Barna édestinóru – főként lomberdőben, füves részeken, nyírfák és gyertyánok alatt fordul elő, kalapja félgömb alakú, domború, szürkésfehér húsú. A fiatal egyedeket érdemes szedni

Bársonyos rókagomba – Vékony húsú kalapja, legfeljebb 5 cm átmérőjű lehet. Bársonyos felületű, kalapja tölcséres alakzatú. Hazánkban ritka, savanyú talajt és a lombos erdőt kedveli

Császár galóca – Védett gomba, ne szedd le, narancs vagy tűzvörös elterülő kalapja van

Fehércsokros pereszke

Fodros káposztagomba

Homoki szarvasgomba – Homoki akácosokban, a föld alatt terem. Itthon helyenként elég gyakori, fiatalon ehető. Gumószerű, a földből néha előbukkan

Ízletes vargánya – Minden erdőben gyakori, de leginkább bükkösökben, tölgyesekben érdemes elindulnod vargánya szedésre. Az egyik legismertebb és legízletesebb gomba. Változó színű, fiatalon fehéres sárgás, majd később szürkés vagy vöröses barna.

Kerti tintagomba

Késői laskagomba -Leginkább szeptemberben terem, ehető és árusítható, kedvelt gombafajta. Elsősorban fűzfán, bükkön bukkanhatsz rá, törzsön, a fa tövénél, vagy tuskón. Kalapja változatos méretekben fordul elő, Ibolyakék vagy palaszürke árnyalatú, tönkje kicsi, egy közös tőből, sok tönk indul ki.

Nagy csigagomba

Nagy őzlábgomba – Kezdeti kalapja tojásdad alakú, később ernyőszerűen kiterülő. Színe sötétbarna, idősebb korában felrepedezik a bőre, ezért fehéres lesz. Lomb és fenyőerdőkben egyaránt előfordul. Nagyon finom gomba, de csak a kalapja alkalmas fogyasztásra.

Óriás pöfeteg – Erdőszélen, akácosban keresd.  Nagy méretű, jól felismerhető gombafajta.

Osztrák csészegomba

A legfontosabb, hogy ismerd fel a gyilkos galócát és a gombamérgezés tüneteit!

Sajnos Magyarországon minden évben sok olyan gombamérgezés történik, amely megelőzhető lenne, egy részük mégis halállal végződik. Minden természetjárónak fel kellene ismernie a gyilkos galócát, ugyanis elég egy apró falat belőle, és máris megvan a tragédia. Ez a gomba felismerhető sárgás–olajzöldes kalapbőréről, fehér bocskoráról és gallérjáról, fehér lemezeiről és kígyóbőrszerű tönkmintázatáról.

Gombamérgezésre utaló jelek lehetnek a gyomorgörcs, a hányás, a hasmenés. A mérgezés hatására izzadást, remegést, valamint különböző idegrendszeri tüneteket – például hallucinációt – is tapasztalhatunk. A tünetek a gomba fogyasztása után közvetlenül vagy órákkal később is jelentkezhetnek. Mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt! A szakszerű és időben érkező orvosi segítség életet menthet.

(vandorturablog, Sokszínű Vidék, Greendex, Hello Vidék)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük