Tényleg ott leszünk a Holdon

A NASA Artemis–1 missziója februárban indul vág neki az útnak. A tesztrepüléssel az amerikai űrkutatási szervezet előkészíti, hogy 2024-ben már asztronautákat szállítsanak a Holdra, és 2028-ra megteremtsék a tartós emberi jelenlét alapjait – hangzott el az M1 műsorában. 

 A 2022-ben útjára induló Orion űrhajó – melyet az elmúlt héten rögzítettek a Space Launch System elnevezésű gigarakétára a NASA Kennedy Űrközpontjában – már csak az éles bevetésre vár. A tervek szerint fél évvel később pedig emberekkel kering majd a Hold körül.

Az óriásrakéta körülbelül 100 méter magas, 3000 tonna, sajtóértesülések szerint az értéke meghaladja a kétmilliárd dollárt. A távlati célok között szerepel továbbá egy Hold körül keringő űrállomás, amely hasonló lesz a Nemzetközi Űrállomáshoz, azonban ez kisebb lesz.

A célok között szerepel a holdra szállás is, valamint a bolygó déli pólusának felfedezése, ugyanis az elméletek szerint azon a részen jelentős mértékű jég található.

Az amerikai kormány ambiciózus terveinek része az is, hogy a 2030-as évekre embereket juttasson a Marsra.

Mint ismert először 1969. július 20-án lépett ember a Holdra: az amerikai Neil Armstrong akkor mondott szavai azóta legendássá váltak:

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

Érdekesség, hogy az első holdra szállást három éven belül további öt alkalom követte, de az utolsó, 1972. december 11-i repülés óta eltelt közel öt évtized alatt egyetlen sem. Tehát 2024-ben 52 év után léphetne újra ember a Holdra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük