Több mint másfél napba telik átállítani Erzsébet királynő óragyűjteményét

II. Erzsébet brit királynő ezernél is több darabot számláló klasszikus óragyűjteményét mintegy 40 órába telik visszaállítani.

II. Erzsébet királynő több mint ezer darabos óragyűjteményéből a Windsor-kastélyban 400 óra található, a Bunckingham palotában 600 darab és további 50 óra van a Holyroodhouse rezidenicán.

A windsori kollekcióért felelős Fjodor van den Broeknek legalább 16 órájába telik átállítani a 400 darabos gyűjteményt, és a kastélyban található hét darab toronyórát. Az órásmester azonban az év többi napján sem unatkozik, hiszen hetente egy teljes napot tölt azzal, hogy felcsavarja a mechanikus órákat, aminek a végéhez érve körülbelül 16 000 lépést tesz meg.

A normál brit időzóna azonban nem vonatkozik a királynő rezidenciájának minden órájára. Ugyanis a Windsori kastélyban és a Buckingham-palotában van egy „kis külön időzóna a konyhákban”, mivel az ott található órák öt percet sietnek. Ennek pedig nem más a célja, minthogy a királyi család ételei időben elkészüljenek.

Az elődöm 20 évig volt itt, az ő elődje pedig körülbelül 30 évig dolgozott, úgyhogy szerintem ez egy életre szóló munka. Hálás vagyok, hogy a karrierem elején sikerült megszereznem ezt a munkát, és remélem, hogy még sokáig itt leszek

– mondta munkájával kapcsolatban az órásmester.

Forrás: hirado.hu
Kép: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük