Több űrhajóst is kiképeznek, de végül csak egy magyar juthat fel az űrbe

2024-ben újra magyar űrhajós mehet a világűrbe és léphet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.

A Hungarian to Orbit, vagyis a Hunor nevezetű program amerikai együttműködéssel, a NASA és az Axiom Space vállalat közreműködésével jön létre. Az oroszokkal valószínűsíthetően csak az évtized második felében kerül sor közös misszióra.

A Hunor programra január 31-ig lehet jelentkezni a hunor.gov.hu oldalon. A jelentkezők közül a leendő magyar űrhajóst – többedmagával – a jövő év folyamán választják ki, ezután zajlik majd a kiképzés. Végül csak egy űrhajós tud ténylegesen feljutni majd az űrállomásra.

Tizenkét, teljesen magyar berendezést és műszert terveznek kifejleszteni, legyártani, amelyekkel majd dolgoznia kell az űrhajósnak. De további nyolc olyan kísérlet végrehajtása is tervben van az űrállomás fedélzetén, amelyhez nem kell közvetlen műszeres fejlesztés.

A leendő űrhajóssal szemben támasztott elvárások nagyrészt megegyeznek a nemzetközi sztenderdekkel. Amiben nagyobb a mozgástér, lévén, hogy egy nemzeti programról van szó, hogy elégséges az általános felsőfokú végzettség, a mesterdiploma legfeljebb előnyt jelenthet a jelentkezőknél.

Végül tesztekkel fogják eldönteni, hogy a végrehajtandó feladatokra alkalmas-e az illető.

Forrás: portfolio.hu
Kép: delmagyar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük