Új mentőautót kapott a Bábolnai Mentőállomás

Új mentőautó állt szolgálatba Bábolnán augusztus 25-én. A jármű a környező településeken és az M1-es autópályán is segítséget nyújt, ha baj van.

Az új menőautók már a legmodernebb biztonsági elemekkel vannak felszerelve. Kialakításában figyelembe vették a bajtársak igényeit is: polcok, tárolók, rekeszek elhelyezkedése, illetve minden olyan elem, ami a mentősök és a betegek kényelmét és ellátását szolgálja. A legnagyobb újdonság, a rámpa beépítése, ami megkönnyíti az ülőkocsiban ülők mentőautóban való elhelyezését. Ezáltal a betegeket nem kell beemelni, hanem csak feltolni a jármű belterébe, ahol aztán biztonságosan tudják őket rögzíteni.

Az átadón dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta: ezek a fejlesztések mind állami támogatásból valósulnak meg. Az elmúlt közel 10 évben, mintegy 1000 mentőautót vásároltak. Ezzel gyakorlatilag lecserélték a teljes mentőautó állományukat, így eljutottak oda, hogy a járművek átlagéletkora 5 év alatti. Ez Európában is egyedülálló színvonal, valamint biztonságos és fenntartható flottát is jelent, ami a betegellátás szempontjából rendkívül fontos. Hozzátette: nem állnak meg a fejlesztésekkel. Idén ősszel jönnek az új munkaruhák, szakmailag is megújulnak, valamint digitális úton is sokat léptek előre, hiszen már üzleti és mesterséges intelligencia algoritmusokat is használnak a kapacitásuk tervezésére.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség önkormányzati képviselője hangsúlyozta:

” Ma már nem csak a mentőautók száma, műszaki felszereltsége, átlagéletkora van jó állapotban, hanem általában az országban a mentési, vonulási idő csökkentése és csökkenése jelentős biztonságot nyújt mindenki számára, hogyha szüksége van a mentőre. Ha szüksége van a mentősök beavatkozására, akkor azok a lehető legrövidebb időn belül a segítségre tudnak érkezni és a legközelebbi, legbiztonságosabb orvosi ellátást nyújtó intézménybe tudják szállítani.”

Dr. Horváth Klára, Bábolna polgármestere kiemelte: nagyon örülnek annak, hogy meg tudott valósulni ez a támogatás. Emlékeztetett: az is nagy öröm volt, hogy Bábolnán mentőállomás jött létre annak idején, mert nagyon sok emberen tudtak segíteni, nagyon sok életet tudtak megmenteni a bajtársak. Akkor két mentőautó állt szolgálatba, aztán egyik meghibásodott, majd ki is vonták a forgalomból. Ez nagy hiány volt a számukra, de a most kapott új jármű ezt az űrt betöltötte és nem csak a települést, hanem a környező térséget és az M1-es autópályát is el tudja látni, ha baj van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük