Versenyképesebb lesz a felsőoktatás

Jobb minőségű és versenyképesebb lesz a felsőoktatás a modellváltásnak köszönhetően – közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az M1-en. Hankó Balázs azt mondta: jelenleg 21 modellváltó intézmény van, legutóbb szeptember elsején a Pannon Egyetem állt át az új rendszerre. Közlése szerint jelentősen nő a felsőoktatás finanszírozása, a modellváltó intézményeknél az első évben a finanszírozás 30, a másodikban a 40, a harmadikban pedig az 50 százaléka teljesítményalapú lesz. Tudatta: a kormány jövőre ezermilliárd forintot költ a felsőoktatásra.
    Azzal kapcsolatban, hogy az intézmények 2700 milliárd forintos fejlesztési forrásigényt nyújtottak be a következő évekre, azt mondta: többek között infrastukturális fejlesztések, tudományos és innovációs parkok fejlesztése történik majd meg, amelyek által 21. századi lesz a felsőoktatási infrastuktúra.

    Beszélt arról is, hogy a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló Times Higher Education listán tizenegy magyar egyetem a világ legjobb öt százalékában szerepel, közülük a Semmelweis Egyetem a 277. helyen a világ legjobb egy százalékában van. A modellváltásnak köszönhetően egyre jobban szerepelnek majd a magyar egyetemek ezen a listán – fűzte hozzá.

(MTI)

(Fotó:24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük