Vigyázzunk a sünikre!

Vigyázzunk a sünikre – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Közleményük szerint az őszi lombhullás idején egyre több sün keres menedéket az avarban – az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák azonban veszélyeztethetik az emlősöket.

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy amikor elszállítjuk, összeszedjük ezeket a növényi halmokat, figyeljünk az esetleg alattuk megbúvó sünökre.

A sünök védelme érdekében a természetvédők azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át az sünt.

A sünök védelméről további információ olvasható a https://www.mme.hu/ovatosan-bolygassuk-rozserakasokat-vigyazzunk-sunokre-0 linken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük